dilluns, 11 de gener del 2016

Plànol d'una casa bioclimàtica



El diseny de la nostra casa està caracteritzat per :

- Un passadís que porta a qualsevol lloc de la casa sense fer falta passar pel menjador, cosa que ajuda a la intimitat de les persones a cada estància de la casa.

- És d'un sol pis ja que és menys costós mantindre-la i fer així un ús més eficient de la vivenda i treure-li el màxim de profit, ja que els pisos més allunyats dels centrals fa més fred.

- La part de la vivenda que més llum rebrà serà l'anomenada zona de dia que està formada pel menjador i la cuina, que és on més temps es passa durant les hores de sol i la part que menys llum rebrà serà la zona de nit que consta dels dos dormitoris i els lavabos.


La nostra casa estarà orientada al sud per tal d'aprofitar la llum solar i fer un ús més eficient de la llum artificial ja que només s'utilitzarà per la nit i no durant tot el dia

Posat que si està orientada al sud el Sol il·luminarà la vivenda durant la primavera, la tardor i l'hivern.


Tindrà un sistema de recol·lecta de aigues procedents de la pluja, la qual servirà per l'autoavastiment dels habitants i el regadiu d'un petit hort.

També se'ns ha acut fer una teulada giratòria plena de plaques solars, que giri en funció de la posició del Sol. El fet que comportaria un considerable augment de l'energia elèctrica produïda i podrá subministrar electricitat per gran part de la casa.

En aquest petit projecte també hi inclourem un petit molí de vent que aporti més energía a la casa i un mur trombe (ambdós explicats més detalladament en dues entrades d'aquest mateix blog)

A més a més, en la part frontal de la casa posarem una filera de arbres de fulla perenne puix que aïllaran a la casa de la contaminació acústica, i de fulla perenne perque així faran ombra en els moments més calorosos del dia a l'estiu, a l'hivern servirá de barrera per aturar el vent.

Les parets no seran gaire gruixudes posat que es posarà un aillament tèrmic de cerámica col·locat cap a l'exterior, aquest fet fa que la cerámica funcioni com acumulador tèrmic i encara que tardi un temps en escalfar-se també li costa més refredar-se. Si la casa està calenta i l'aillant ben col·locat, en 5 dies de pluja i fred la casa només perdria 2ºC.

Encara que no tots d'aquests punts es duran a terme en aquest projecte per diversos motius, em volgut plasmar en aquest blog com ens agradaría que fós.

Informació sobre les plaques solars.

PLAQUES SOLARS

Una placa solar, o panell solar, és un dispositiu que transforma la radiació solar en energia elèctrica (cas dels panells fotovoltaics) o bé en energia tèrmica (cas dels panells tèrmics). És doncs, un generador considerat pertanyent al grup d'energies renovables.
N'hi ha de grans magnituds, que poden generar energia per a un gran nombre de persones o fins i tot per a una ciutat sencera, i d'altres individuals, que l'aporten a només una família o unitat habitable. A Catalunya és possible vendre a la xarxa l'energia elèctrica generada per plaques solars pròpies.

Avantatges i inconvenients.
El major avantatge és la sostenibilitat, no només perquè es tracta d'una energia neta i la font de la qual es considera inesgotable, sinó per què el sol és una font a la qual tenen accés la majoria de les persones, excepte, durant un temps de l'any, les que viuen als pols nord o sud. Se'n poden fer sistemes unifamiliars o petits, que no necessiten la gran infraestructura de les centrals tèrmiques o nuclears, per exemple, per la qual cosa és relativament senzill instal·lar-la a llocs aïllats o en països que disposin de grans pressupostos energètics. Es pot acoblar a sistemes de cogeneració.
Un inconvenient que actualment és impossible d'evitar tècnicament és que el rendiment depèn de la insolació, i que lògicament la demanda de calor és sempre major quan n'hi a més. Així, en una instal·lació rendible, en hivern sempre és necessari el suport d'un altre tipus d'obtenció d'energia, i a la pràctica fins i tot en estiu, alguns dies, també. Una setmana de pluja o amb el cel ennuvolat descarreguen tota l'electricitat o calor acumulada. Un altre possible inconvenient, evitable, és que actualment hi ha moltes persones no formades que proposen la instal·lació de plaques solars, sobretot a nivell familiar i comercial (hotels, cases rurals, apartaments, etc.), que no coneixen prou la tecnologia i que poden instal·lar una placa incorrecta o malament o no prou rendible ni tècnica ni econòmicament. Les instal·lacions majors les calculen sempre enginyers especialitzats.


 En un dia solejat, el Sol irradia 1kW/m2 a la superfície de la Terra. Sabent que les plaques solars actuals tenen un rendiment d' entre 12%-25% suposaria uns 120-250 W/m2 depenent del rendiement.
Actualment, existeixen plaques amb un 40%  de rendiment.

Usos:Estacions de radio, elecrtificacions rurals, instal·lacions mèdiques a àreas rurals, parquímetres, etc...


Energia eòlica aplicada a una casa sostenible

Ø  L'energia eòlica és l'energia obtinguda del vent, és a dir, l'energia cinètica generada per l'efecte dels corrents d'aire, i que és transformada en altres formes útils per a les activitats humanes.

Ø  La energia eòlica té molt potencial i gran quantitat d'aplicacions. La instal·lació d'un aerogenerador en una regió ventosa permet produir electricitat per a un habitatge aïllat, per a bombar aigua, o per a qualsevol altra aplicació aïllada en les quals es necessiti electricitat.

Ø  Els aerogeneradors domèstics, són utilitzats únicament per a generar electricitat de autoconsum, de 400W a 3,2 KW de potència, que aprofiten vents de baixa intensitat. Tot aerogenerador necessita una velocitat mínima d'arrencada, que és de 11 km/h en aquest tipus de aerogeneradors, la seva major productivitat és amb vents que rondin els 45 km/h, però paralitzen el seu funcionament quan els vents arriben a els 100 km/h per a evitar danyar la màquina.

 Ø  El vent és inesgotable, i es renova de forma contínua. No produeix cap tipus de contaminació. En tots els llocs es pot aconseguir en major o menor mesura. Cada vegada és més barata conforme avança la tecnologia. Permet el desenvolupament sense espoliar la naturalesa, respectant el medi ambient. Les instal·lacions són fàcilment reversibles. No deixa petjada.
 

El mur trombe

Al nostre habitatge utilitzarem el mur trombe com a mètode per escalfar la llar de manera que sigui un mètode sostenible econòmicament i mediambientalment.
El mur trombe és una paret orientada al sol construïda amb materials que poden acumular calor sota l’efecte de la massa tèrmica (ex: pedra, formigó, aigua...).
L’orientarem cap :
  • Al nord si estem a l’hemisferi sud.
  • Al sud si estem a l’hemisferi nord.

http://www.ctearquitectura.es/wp-content/uploads/2014/03/Muro-trombe.jpg
Funcionament segons l’època de l’any:

A l’estiu el mur trombe captarà l’aire fred de fora de la llar per refredar-la i durant la nit captarà l’aire calent de dins de la casa i el refredarà per donar més confort.
A l’ hivern el mur trombe captarà l’aire fred de dins de la llar i l’escalfarà gràcies a l’efecte hivernacle, en canvi, per la nit només escalfarà la casa amb la calor obtinguda durant el dia.


Materials de construcció:

http://image.slidesharecdn.com/murotrombe-100411233253-phpapp01/95/muro-trombe-7-728.jpg?cb=1271028823
  • Reixeta per protegir el vidre
  • Vidre doble translúcid
  • Separadors de fustes
  • Massa tèrmica (Pedra, adob, maons, formigó)
  • Fenestracions