dijous, 7 d’abril del 2016

La importància del color

En les cases el color de les parets, el sostre, les habitacions no estan posats per casualitat o per fer bonic, sinó que té una explicació relacionada amb el bioclimatisme en els habitatges. Blau, verd, groc, vermell, negre... Encara que tots són colors cadascun té unes qualitats o propietats imprescindibles a l'hora de construir una vivenda. Alguns factors que intervenen són la temperatura, la situació o localització, el clima...

-El color blanc és un dels líders en aquests temes, per diferents motius com: genera llum i amplitud si parlem de dintre de la casa, però per fora d'ella el blanc és una magnífica opció ja que no absorbeix gairebé la calor i no sobreescalfa l'habitatge. Aquest color predomina en llocs càlids.


-Pel contrari el negre absorbeix la calor i sobreescalfa l'habitatge, això referit a l'exterior, i a l'interior tampoc és recomanable ja que és un color molt depriment que aporta poca llum, redueix molt els espais i no és el millor per pintar una casa ni per dintre ni per fora.




-El gris és com un pas entremig del blanc i el negre, però amb característiques diferents com per exemple: s'associa a un espai relaxat i propici per al descans, per això resulta molt apropiat per a un dormitori. Com que és un color que aporta lluminositat a les seves tonalitats més clares, actua també molt al menjador, aportant-li a més un estil refinat i contemporani. En realitat, l'àmplia gamma de matisos del gris harmonitza amb la majoria de les estades de la nostra llar. I per fora de la casa està molt bé ja que a l'hivern absorbeix calor i durant l'estiu també però no tanta com el negre sinó que un punt entremig el qual en la meva opinió és una opció a tenir en compte.
 
 
Aquest són els tres principals per pintar la casa per fora, per dintre es recomana colors com el blau, verd, rosa clar... per donar un ambient relaxant i tranquil.

Els beneficis del sostre inclinat


 


En el nostre projecte d'una casa bioclimàtica, de mica en mica anem aprenent noves formes de fer i tenim idees que fan que la maqueta sigui molt millor. Unes d'aquestes idees va ser que el sostre gires però aconseguir que les plaques solars aprofitin l'energia solar al màxim, però no ha pogut ser perquè tenim un període de temps just i no ens hagués donat temps. Però sens va acudir inclinar una mica els sostre. Després de parlar-ho ens va semblar una bona idea ja que aportava a l'habitatge una sèrie de beneficis molt profitosos.

-El primer és clarament la ventilació de la casa, si inclinem el sostre es produeix un efecte en el qual l'aire entra per l'espai entre el sostre i la casa i refresca la casa, però no només això sinó que en la nostre maqueta l'aire té un recorregut que acaba un altre cop a l'exterior mitjançant un entramat de portes i finalment una finestra i així renovar-lo constantment evitant el sobreescalfament del nostre habitatge.
 
 
-El segon benefici és a l'hora de col·locar plaques solars si es desitja. Les plaques no reben la mateixa radiació si estan posades amb angles diferents per tant cal trobar l'angle perfecte però treure la màxima energia possible. Per exemple en Barcelona un bon angle seria rondant els 37º



 
 
 
-Una altre opció és aprofitar aquesta inclinació per recollir l'aigua de la pluja, emmagatzemar-la i així poder-nos inclús autoavastir i estalviar diners en la factura de l'aigua. Aquesta opció és una mica més costosa ja que per començar s'ha de disposar d'espai per posar un magatzem, una petita depuradora i totes les canonades.
 
Aquestes són tres opcions que proposo, crec que són ben útils i que ajudarien a la casa a ser més sostenible amb el medi ambient.